Middenstandsraad Lede

12/08/2024

Vanaf 1 januari 2022 is er één zonaal reglement tot het voorkomen en bestrijden van brand in publiek toegankelijke inrichtingen (PTI)

Het reglement stelt de voorschriften op die je als exploitant moet volgen om je zaak brandveilig te maken.
Hieronder hebben we de belangrijkste punten voor je samengevat.
Je kunt alles in detail nalezen via deze link.

1. Vanaf 1 januari 2022 geldt één zonaal reglement voor brandpreventie in publiek toegankelijke inrichtingen (PTI) in bepaalde gemeenten.
2. Het reglement is van toepassing op diverse publieke inrichtingen, ongeacht het aantal toegelaten personen.
3. Uitzonderingen op het reglement gelden voor o.a. scholen, kantoren, en inrichtingen met specifieke brandpreventieregels.
4. Voor inrichtingen tot 49 personen is alleen een meldingsplicht vereist; vanaf 50 personen moet een brandveiligheidscontrole worden aangevraagd.
5. Na controle ontvangt de exploitant een brandveiligheidsattest (A, B, of C), afhankelijk van de naleving van de regels.
6. Het brandveiligheidsattest vervalt automatisch bij significante wijzigingen zoals verbouwingen of verandering van exploitant.
7. Het aantal toegelaten personen wordt berekend op basis van vaste zitplaatsen, oppervlakte, uitgangen, en andere criteria.
8. Brandveiligheidscontroles zijn niet gratis; de tarieven worden bepaald in het retributiereglement.
9. Exploitanten kunnen afwijkingen op het reglement aanvragen als ze alternatieve veiligheidsmaatregelen kunnen voorstellen.
10. Een afwijking blijft geldig zolang de situatie waarvoor deze verkregen is, ongewijzigd blijft.

Bron: Hulpverleningszone Zuid-Oost

Scroll to Top